Yhtiökokouksien kevät

Kevätaurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja kesä kolkuttelee jo ovella. Tämä tietää sitä, että kevään yhtiökokousrumba on jo täydessä vauhdissa. Välillä osakkaista ja asukkaista voi tuntua, ettei isännöitsijästä kuulu mitään, eikä isännöitsijää myöskään näy missään. Tosiasiassa kevät on sitä aikaa, kun toimistolla tehdään töitä aamusta iltaan

Asioiden priorisointi on tuolloin tärkeämpää kuin koskaan. Ilman asioiden priorisointia, voivat esimerkiksi kokouskutsut myöhästyä deadlinesta ja se ei vaan yksinkertaisesti käy. Kutsujen eteenpäin laittamiseksi juoksemme usein kilpaa kellon kanssa ja näin keväällä ne ovatkin prioriteettilistan ehdottomassa kärjessä.

Yhtiökokouskutsujen osalta paineita ei yhtään helpota postin kulku. Vaikka kuinka ennakoisimme ja laskelmoisimme, emme pysty vaikuttamaan siihen kuinka nopeasti posti kulkee. Ja valitettavasti se ei kulje nopeasti nykypäivänä. Siksi suosittelemme kaikille antamaan luvan sähköiseen asiointiin, jolloin kutsu tavoittaa saajan heti lähetyspäivänä. Lisäarvoa sähköinen kutsun lähetys tuo myös taloyhtiölle. Sekä tulostus että postituskustannukset pienenevät ja samalla taloyhtiön hiilijalanjälki pienenee.

Hiilijalanjäljet näkyvät tänä keväänä ensimmäistä kertaa laajemmassa mittakaavassa myös yhtiökokousten etäyhteyksien toteuttamisessa. Vuonna 2022 voimaan tullut laki antaa mahdollisuuden järjestää etäyhteyden yli 30 huoneiston asunto-osakeyhtiöille, mikäli hallitus niin päättää tai osakkeenomistajat sitä vaativat niin hyvissä ajoin, että se voidaan sisällyttää kokouskutsuun. Etäyhteyttä vaativilla osakkailla on oltava hallussaan vähintään kymmenesosa yhtiön kaikista osakkeista.  Käytännössä tämä tarkoittaa isännöitsijöille monen hybridikokouksen järjestämistä. Hybridikokouksissa kokouspaikalla on yleensä läsnä pieni osa osakkaista ja muutama osallistuu kokoukseen Teams-yhteyden kautta. Kokouskutsussa ilmoitetaan mahdollisuudesta osallistua kokoukseen etäyhteyksin ja myös pienempiin taloyhtiöihin etäyhteys mahdollisuus järjestetään tarpeen mukaan.

Useimmiten korkeintaan puolet osakkaista osallistuu yhtiökokoukseen. Määrän toivoisi olevan isompi, päätetäänhän kokouksissa kuitenkin juuri osakkaiden raha-asioista. Varsinkin tänä keväänä tapetilla ovat sekä hoitovastikkeiden että rahoitusvastikkeiden nostot kohonneiden kustannusten ja korkojen myötä. Monissa taloyhtiöissä valmistaudutaan keräämään ylimääräinen hoitovastike jos ei toinenkin. Tämän kaiken lisäksi korjaukset kolkuttelevat kulman takana ja kaikesta tästä vastaavat osakkaat yhdessä. Yhtiökokouksen päätökset vaikuttavat jokaisen osakkaan rahapussiin. Lämpimästä suosittelen osallistumaan kevään yhtiökokoukseen ja vaikuttamaan oman taloyhtiön asioihin. Osake on kuitenkin monelle se suurin omaisuus ja ennen kaikkea oma koti.

0